Koncertet ad a Rácz Cello Quartett

Rácz Cello Quartett Nagykálnán

„Mindenik embernek a lelkében dal van
és a saját lelkét hallja minden dalban…”

2018. november 26-án, hétfőn megnyitotta ajtaját a nagykálnai református templom is a Rácz Cello Quartett előtt.
Szathmáry Zsuzsanna helyi lelkésznő köszöntötte a megjelenteket, s külön örömmel üdvözölte a csellósokat, kiemelve, hogy nem ez az első alkalom, hogy Nagykálnán járnak.
A polgári egyesületté alakult csellós Rácz család különféle fesztiválokon is játszott már, de a Kult Minor Kulturális Kisebbségi Alaptól kiírt pályázatnak köszönhetően megkezdték koncertsorozatukat, többségével református templomokban.
Mint kiderült, a Rácz család református és zenés család. A Rácz Cello Quartett fokozatosan alakult. Tagjai kiskortól fogva tanultak játszani s mind a négyen a cselló mellett döntöttek. Ezért úgy gondolták, kihasználják ezt, hogy egy családban négyen is csellóznak, s így jött létre a Rácz Cello Quartett, s a közös gyakorlások során a családtagok zeneileg is egymáshoz nőttek.
A koncertet két korállal indították, az első az Erős vár a mi Istenünk, a másik korál pedig a Mint a szép híves patakra volt írva.
Ezt követően jött az Arcangelo Corelli Karácsonyi concerto grosso-ja.
Megszólaltattak egy kortárs zeneszerző, Karl William Pamp Jenkins zeneművet is, mégpedig a concerto grosso formában íródott Palladio tételét.
Antonio Vivalditól két mű is felhangzott, a Négy évszak Telének a második tétele, a lassú tétel, valamint a hegedű kettős versenyének az átírása négy csellóra. A művek között megszólaltatták Johann Sebastian Bach egyik híres művét is.
Felemelő volt hallgatni a Rácz Cello Quartettet, ami abban is megnyilvánult, hogy ráadásként eljátszották még az Oblivion nevezetű szomorú, melankolikus hangvételű művet.
Szóljon köszönet a nagykálnai gyülekezetnek is, amiért lehetőséget adott arra nézve, hogy a lelkek megmártózhassanak a Rácz Cello Quartett zenei előadásában!
Sándor Veronika