Kárpát-medencei borászok és szőlészek találkozója

Sándor László nádkép készítő borászati képeivel

Idén 5. alkalommal került megszervezésre a BORUM március első hétvégéjén. A háromnapos találkozónak Vámosladány volt a központja.
A Magyar Református Szeretetszolgálat Egyháztáji Programja, melynek vezetője Kocsis Attila, idén is meghirdette a Kárpát-medencei református borászok konferenciáját és borversenyét. Négy országból érkeztek a versenyzők, Magyarországról, Erdélyből, Vajdaságból és az otthont adó Felvidékről.
Ezen alkalmon megrendezésre került a fehér, a rozé és a vörös borok versenye. Közel 130 bor került versenybe. A kategória nyertes borok jogosultak lettek a „Magyar Református Szeretetszolgálat Bora 2017” cím viselésére. Ugyanakkor a reformáció emlékévéhez kapcsolódva a kategóriagyőztes borok közül kiosztásra került a „Magyar Református Egyház Bora 2017” cím is.
Miután több mint nyolcvan borász bejelentkezett, első programként a helyi borászok által került bemutatásra a Peszeki Leányka.
A jó hangulatot a zselízi Pengő Zenekar szolgálata fokozta magyar népzenék játszásával.
Az áhítatot a helyi lelkész, Icso Sándor tartotta Mt. 13:31-33 alapján.
A borversenyen bemutatásra kerültek Sándor László borászati jellegű nádképei is. Ugyanakkor megtekinthető volt egy-egy kép vadászati, lovászati témából is, de látható volt nádból készült tájkép is. Ám a régi foglalkozásokat is visszatükrözte egy-egy kiállított nádkép (Falusi köszörűs, Tanyasi disznóvágás, Erdei favágás). A résztvevők elmondása alapján jó volt megmártózni a meleg hangulatot árasztó egyedi műalkotásokban, visszaidézve a nagyszülők, dédszülők használati tárgyait. A nádból készített petróleumlámpa vagy éppen az ingás időmérő a szemlélőt gondolatban visszavitték az időben… Az alkotó művész elmondta, hogy megrendelésre is szívesen készít képeket!
Másnap, szombaton hét degusztátor jelenlétében megtörtént a borbírálat, mialatt a borászok és szőlészek szakmai előadáson vettek részt Léván, miután látogatást tettek a Barsi Múzeumban és a református templomban. Délután látogatást történt a garamsallói pincesorban, majd visszatérve Vámosladányba, estére a százdi citerazenekar játéka szórakoztatta a jelenlevőket.
Vasárnap került sor az eredményhirdetésre. A lélek feltöltekezéséről Ft. Fazekas László, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspök gondoskodott igehirdetői szolgálata által. A helyi pincék meglátogatása után a résztvevő borászok élményekkel telve indultak útjukra hazafelé…
Sándor Veronika